Er komt veel op u af…
Uit elkaar met respect voor elkaar
Als lid van de specialisatievereniging, Vereniging FamilierechtAdvocaten en Scheidingsmediators kunt u bij Van der Woning Advocatuur en Mediation terecht voor gespecialiseerde begeleiding bij echtscheiding, o.a. boedelverdeling, alimentatie en zorgregeling. Zij biedt juridische ondersteuning en begeleiding bij het regelen van de gevolgen van de echtscheiding, zowel via een procedure bij de rechtbank als via mediation.
Ieder een eigen advocaat
Soms lukt het niet om via mediation afspraken met elkaar te maken. In dat geval schakelt elke partner een eigen advocaat in. Ook met ieder een eigen advocaat kunt u onderling heel goed afspraken maken. Met u wordt besproken wat voor u de gewenste situatie na de echtscheiding is. Vervolgens neemt uw advocaat contact op met de advocaat van uw partner om te kijken of u beiden tot overeenstemming kunt komen over alle zaken die met de echtscheiding te maken hebben. Lukt dit, dan worden de afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant dat bij de rechtbank wordt ingediend. Lukt dit niet, dan volgt er een echtscheidingsprocedure waarbij ieder zijn eigen standpunt mag vertellen aan de rechter. De rechter hakt vervolgens knopen door voor u beiden en legt deze vast.
Ouderschapsplan
Hebben u en uw partner kinderen? Dan bent u verplicht om bij het echtscheidingsverzoek ook een ondertekend ouderschapsplan aan de rechter te verstrekken. In het ouderschapsplan legt u o.a. afspraken vast over de zorg voor uw kinderen, kinderalimentatie, informatie uitwisseling tussen u als ouders. De advocaat helpt u hierbij. Het ouderschapsplan is bij wet verplicht en waarborgt dat kinderen een gelijkwaardige verzorging en opvoeding krijgen door beide ouders.
Verdeling van bezittingen en schulden
Wanneer u gaat scheiden, zult u ook het vermogen moeten verdelen. Leidend hierbij is of u vermogen heeft in gemeenschap van goederen of dat uw vermogen valt onder huwelijkse voorwaarden. Vermogen bij gemeenschap van goederen houdt in dat al het vermogen gezamenlijk vermogen is, zoals de woning, de inboedel en verzekeringspolissen. Het vermogen kan vaak niet letterlijk door de helft worden gedeeld. Daarom is het raadzaam een hulp van een advocaat in te schakelen. Vermogen onder huwelijkse voorwaarden houdt in dat bij het trouwen voorwaarden zijn opgesteld door een notaris voor de verdeling van het vermogen van ieder van uw als partners. Ook bij het op een juiste manier afwikkelen van huwelijkse voorwaarden kan mr. Van der Woning u juridisch ondersteunen.